Pregătește-te pentru cutremur într-o singură zi
Ce poți face chiar azi
Ne-am obișnuit să vorbim despre cutremur cu un fatalism parcă nativ. Închidem subiectul cât mai repede, fie cu un „Doamne ferește”, fie cu un aforism despre destin sau cu o glumă detașată.
Poate că e și normal, având în vedere că se împlinesc 14 ani de la ultimul cutremur notabil care a avut loc la noi, cel din octombrie 2004, și singurul prin care a trecut generația tânără. Iar la o magnitudine de 6,0 grade, acela a fost doar un simplu test al reacțiilor, înregistrându-se zero pagube.
În comparație, cutremurul din 1977 a fost de 63 de ori mai puternic. Partea bună e că te poți pregăti pentru următorul cutremur major cu un minimum de timp și resurse. Am făcut pentru tine o listă de task-uri pe care poți să le faci într-o singură zi pentru a te asigura că ești în siguranță.
Dimineaţa
În timp ce-ți bei cafeaua și stai pe mobil, instalează-ți Twitter dacă nu ai deja și fă-ți rapid un cont. Nu contează poza sau numele fiindcă oricum nu prea o să găsești pe nimeni de la noi acolo. Important e să dai Follow contului @cutremurinfo și să activezi notificările sonore pentru toate Tweet-urile transmise automat de acest cont. Vei primi o alertă (poți alege tu sunetul din setările Twitter) cu 10-20 de secunde înainte de producerea fiecărui cutremur din zona Vrancea mai mare de 4 grade.
Înarmat(ă) cu noua ta capacitate de a „prezice” cutremurele, poți pleca la cumpărături. Pe listă sunt articolele din viitorul tău rucsac de urgență și câteva lucruri pentru meșterit în casă. Nu aloca un buget prea mare pentru cumpărături și rezumă-te la strictul necesar.
Pentru început, cumpără un rucsac cât mai simplu, dar îndeajuns de încăpător pentru următoarele:
- Trusă de prim ajutor
- Apă (cel puțin 2-4 litri de persoană)
- Alimente ușoare și neperisabile (biscuiți, batoane energizante, conserve etc.)
- Câteva haine de schimb (șosete groase, bluză etc.)
- Pătură sau sac de dormit
- Radio portabil cu baterii
- Lanternă și baterii de rezervă
- Baterie externă pentru mobil
- Fluier
- Articole de igienă personală
- Agendă cu numere de telefon importante
- Câțiva bani cash în caz de nevoie
- După ce ai terminat cu articolele pentru kitul de urgență, poți merge în zona de bricolaj de unde să cumperi câteva cleme de ancorare a mobilei, împreună cu holșuruburi potrivite pentru pereții tăi.
La amiază
Pune toate articolele pentru kitul de urgență în noul tău rucsac și păstrează-l într-o zonă sigură și ușor accesibilă. Te va ajuta pentru câteva zile, în caz că e nevoie să părăsești locuința sau în cazul în care vei rămâne blocat.
Mai departe, verifică în casă ce piese de mobilier înalte ar fi în pericol să-și piardă echilibrul în cazul unui cutremur puternic. Fii în special atent dacă locuiești la un etaj superior, unde balansul clădirii poate fi foarte violent. După ce te-ai asigurat că nu-ți deranjezi vecinii, ancorează de pereți mobilierul înalt și verifică mai ales dacă există ceva care ar putea să cadă deasupra patului în care dormi.
La final, fă un tur al casei și vezi care ar fi cel mai sigur loc de adăpostire în caz de cutremur. De preferat sunt zonele cu structuri de rezistență, departe de ferestre sau de obiecte care pot să cadă. În niciun caz nu trebuie ieșit pe casa scării sau spre lift, acestea fiind zonele cele mai vulnerabile.
Seara
Vorbește câteva minute cu familia și cu persoanele apropiate pentru a stabili un plan de urgență în caz de cutremur și pentru a le povesti și lor ce trebuie să facă. Cel mai important e să stabiliți dinainte un loc de întâlnire post-seism, fiindcă toate liniile de comunicație vor fi căzute mult timp după un cutremur major.
Dacă stai în București sau într-un alt oraș vulnerabil care a realizat o listă a clădirilor cu risc seismic, aruncă un ochi pe ea și verifică dacă ai de-a face cu vreuna dintre ele. E posibil să fie acolo un bar preferat, un magazin de la care îți faci cumpărături, un cinematograf sau poate chiar o clădire în care vrei să te muți. Evită complet imobilele încadrate în Clasa I de Risc Seismic („cu bulină”), dar nu uita nici de clădirile încadrate în categorii de urgență după legea veche (U1, U2 și U3). Conform calculelor Re:Rise privind rezistența clădirilor, aproape toate clădirile încadrate în anii ’90 în categorii de urgență corespund azi Clasei I de Risc Seismic.
Și cam asta e tot! Mai departe intervin soluțiile mai grele legate de consolidarea clădirilor, pregătirea națională în caz de dezastre, infrastructură și soluții de salvare. Însă lista de mai sus poate fi aplicată de către fiecare dintre noi. Și poate chiar cu zâmbetul pe buze, fiindcă trebuie să începem să tratăm cutremurele ca parte inevitabilă din viețile noastre și să învățăm să conviețuim cu ele. Așa cum se întâmplă în Japonia sau în alte țări care au nimerit pe falii așa de agitate.